Uzayda mahsur kaldılar: Astronotların sağlık sorunuyla ilgili şok edici gerçek

Bir uzay uzmanı, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda mahsur kalan NASA astronotlarının karşılaşabileceği ciddi sağlık sorunlarından birinin şok edici gerçeğini ortaya çıkardı.

Suni Williams ve Butch Wilmore’un sekiz günlük görevi, Haziran ayında Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) gittiklerinde trajik bir şekilde sekiz aylık bir kabusa dönüştü.

Ne yazık ki, Boeing Starliner Calypso kapsülündeki teknik sorunlar nedeniyle bu ikili uzayda kalmaya devam etmek zorunda kaldı.

12 MART’TA KURTARILABİLİRLER

Ancak bu hafta NASA ve Elon Musk’ın SpaceX şirketi, Williams ve Wilmore’un önümüzdeki ay Dünya’ya döneceğini doğruladı.

Planlar sorunsuz ilerlerse, astronotlar 12 Mart gibi erken bir tarihte kurtarılabilir.

Deniz seviyesinden 400 km yüksekte yaşamak hiç de kolay değil ve insan vücudu üzerinde ciddi etkiler yaratabiliyor.

Özellikle uzun süreli uzay görevlerinde astronotların karşılaştığı sağlık sorunlarından biri de mikro yerçekimi nedeniyle oluşan kemik yoğunluğu kaybı.

AYDA YÜZDE 2’LİK KEMİK YOĞUNLUĞU KAYBI

NASA, astronotların kalça ve omurga bölgelerinde ayda yüzde 1 ila yüzde 2 oranında kemik yoğunluğu kaybedebileceğini açıkladı.

Karşılaştırma yapmak gerekirse, Dünya’daki menopoz sonrası kadınlar ve yaşlı erkeklerde bu oran yılda yüzde 0,5 ila yüzde 1 arasında değişiyor.

HER GÜN EGZERSİZ YAPMALARI GEREKİYOR

Bu nedenle, Williams ve Wilmore’un kemiklerini güçlendirmek için her gün en az iki saat ağırlık kaldırma ve kardiyo egzersizleri yapmaları gerekiyor.

Dr. Tess Morris-Paterson, UNILAD’a yaptığı açıklamada uzayda kemik yoğunluğu kaybının ne kadar ciddi bir risk oluşturduğunu detaylandırdı.

Dr. Tess’e göre, ISS’deki ilk iki hafta boyunca kemiklerimiz, Dünya’da iki hafta boyunca yataktan hiç kalkmadan yattığımızda olduğu gibi zayıflıyor. İlginç bir deney yapmak isteyenler için hoş bir fikir olabilir…

KEMİK YOĞUNLUĞUNUN YÜZDE 12’SİNİ KAYBETMİŞ OLABİLİR

ISS’te sekiz ay geçirdikten sonra Williams ve Wilmore, en çok etkilenen bölgeler olan kalça ve omurgalarındaki kemik yoğunluğunun yüzde 12’sini kaybetmiş olabilir.

Bu durum, kemiklerini kırılmaya daha yatkın hale getirirken, uzayda kalma süresi uzadıkça risk de artıyor.

Ancak ilginç bir şekilde, astronotlar Dünya’ya döndüklerinde en geç iyileşen kemikler, vücut ağırlığını taşımayan kemikler oluyor ve bu kemikler uçuş öncesi seviyelere ancak altı ila on iki ay sonra dönebiliyor.

Bu yüzden günlük egzersiz yapmak, NASA astronotlarını büyük sıkıntılardan kurtarabilir.

Related Posts

Xiaomi ucuz ev üretti, 11 bin TL’lik fiyatı ile yoğun talep görüyor

Proje kapsamında toplam 2.658 adet daire yer alıyor. Göz kapaştıcı bir tasarıma sahip olan dairelerin her biri 29 metrekare büyüklüğünde, eşyalı olarak ve aylık 280 dolarlık (yaklaşık 11 bin TL) kirayla çalışanların kullanımına sunuldu. Dairelerde …

Bilim adamlarından büyük başarı: Deniz örümceğinin şifresi çözüldü

Deniz örümcekleri, örümcek ve akreplerle aynı aileden gelen, ancak onlardan oldukça farklı görünen deniz canlıları. Pycnogonum litorale türü üzerinde çalışan Viyana Üniversitesi ile Wisconsin-Madison Üniversitesi araştırmacıları, bu canlıların gen …

Susuzluğa karşı bir umut daha

Bilim insanları, dünyanın en acil sorunlarından biri olan temiz içme suyuna erişim için güç kaynağına ihtiyaç duymadan, havadaki nemden su toplayabilen özel bir atmosferik su hasadı cihazı geliştirdi. MIT Laboratuvarı’ndan mühendis Chang Liu’nun …

Steam, oyun içindeki verileri gösteren izleyicisini kullanıma açtı

Oyun performansını izlemeyi sağlayan yeni sistem CPU/GPU/RAM kullanımlarını gösterecek. FPS değerleri de grafik olarak görülecek.

Trump’ın gurur projesinde şaibe: Amerikan malı mı değil mi?

Trump Organization’ın Trump Mobile adlı telefon markası hakkında dedikodular bitmek bilmiyor. Telefonun ABD’de üretildiğini açıklyan şirket, internet sitesinden cihazın “ABD’de üretildiğine” dair tüm ifadeleri kaldırdı.

Canlı mı cansız mı? Virüs gibi yaşayan hücre!

Kanada’daki Dalhousie Üniversitesi’nden bilim insanları, minicik bir planktonun içinde şimdiye dek görülmemiş düzeyde metabolik olarak bağımlı bir hücre keşfetti. Sukunaarchaeum mirabile olarak adlandırılan bu yeni canlı, yaşam ile cansızlık arasındaki çizgiyi yeniden tartışmaya açıyor.

vozol center