Uzay çöpü endişesi artıyor: Uçaklar için büyük tehlike

Kontrolsüz şekilde atmosfere giren uzay çöpleri, giderek büyüyen bir endişe kaynağı haline geliyor.

Uzaydan düşen parçalar, havada seyir halindeki uçaklarla çarpışma riski oluşturabilir.

Çarpışma olasılığı düşük olsa da, böyle bir olayın sonuçları felaket olabilir.

FAA, SPACEX’İN STARSHİP 7 ENKAZI İÇİN SORUŞTURMA BAŞLATTI

Son olarak, Federal Havacılık İdaresi (FAA), 16 Ocak’ta SpaceX’in Teksas’taki Starbase tesisinden fırlattığı Starship 7’nin kaybı üzerine bir soruşturma başlattı.

Starship 7’nin enkazı, Atlantik Okyanusu’na, Turks ve Caicos Adaları yakınlarına düştü. Bazı enkaz parçalarının kara üzerinde bulunduğu bildirildi.

UÇAKLARI GEÇİCİ OLARAK YAVAŞLATTI

FAA, olay sırasında “Enkaz Müdahale Alanı” oluşturdu ve uzay aracı enkazının düşme riski taşıdığı bölgelerde uçakları geçici olarak yavaşlattı veya kalkış noktalarında bekletti.

Bazı uçaklar, etkilenen bölgelerden uzak durmak için düşük yakıt seviyeleri nedeniyle yönlerini değiştirmek zorunda kaldı.

FAA, bu önlemin geçici olduğunu ve durumun değişebileceğini belirtti.

YENİ ARAŞTIRMA: UZAY ÇÖPÜ TEHDİDİ ARTIYOR

Bu olay, kısa süre önce Scientific Reports dergisinde yayımlanan “Atmosfere Yeniden Giren Uzay Nesneleri Nedeniyle Hava Sahası Kapatmaları” başlıklı yeni bir araştırmayı gündeme getirdi.

Araştırmaya göre hem uzay çöpü girişlerinin hem de havayolu uçuşlarının sayısındaki artış, çarpışma riskini yükseltiyor.

Bazı ülkeler, uzay çöpü girişleri sırasında hava sahalarını önceden kapatma kararı alabiliyor.

HAVA SAHALARI NE KADAR RİSK ALTINDA?

Kanada’daki British Columbia Üniversitesi’nden Ewan Wright, “Her yıl, ABD’nin kuzeydoğusu veya Kuzey Avrupa gibi yoğun hava sahalarında kontrolsüz bir uzay çöpü düşme olasılığı yüzde 26. Yetkililer bu riske karşı hava sahalarını kapatmayı tercih edebilirler, ancak bu durum ekonomik kayıplara ve ek güvenlik sorunlarına yol açabilir.” diye konuştu.

Related Posts

Xiaomi ucuz ev üretti, 11 bin TL’lik fiyatı ile yoğun talep görüyor

Proje kapsamında toplam 2.658 adet daire yer alıyor. Göz kapaştıcı bir tasarıma sahip olan dairelerin her biri 29 metrekare büyüklüğünde, eşyalı olarak ve aylık 280 dolarlık (yaklaşık 11 bin TL) kirayla çalışanların kullanımına sunuldu. Dairelerde …

Bilim adamlarından büyük başarı: Deniz örümceğinin şifresi çözüldü

Deniz örümcekleri, örümcek ve akreplerle aynı aileden gelen, ancak onlardan oldukça farklı görünen deniz canlıları. Pycnogonum litorale türü üzerinde çalışan Viyana Üniversitesi ile Wisconsin-Madison Üniversitesi araştırmacıları, bu canlıların gen …

Susuzluğa karşı bir umut daha

Bilim insanları, dünyanın en acil sorunlarından biri olan temiz içme suyuna erişim için güç kaynağına ihtiyaç duymadan, havadaki nemden su toplayabilen özel bir atmosferik su hasadı cihazı geliştirdi. MIT Laboratuvarı’ndan mühendis Chang Liu’nun …

Steam, oyun içindeki verileri gösteren izleyicisini kullanıma açtı

Oyun performansını izlemeyi sağlayan yeni sistem CPU/GPU/RAM kullanımlarını gösterecek. FPS değerleri de grafik olarak görülecek.

Trump’ın gurur projesinde şaibe: Amerikan malı mı değil mi?

Trump Organization’ın Trump Mobile adlı telefon markası hakkında dedikodular bitmek bilmiyor. Telefonun ABD’de üretildiğini açıklyan şirket, internet sitesinden cihazın “ABD’de üretildiğine” dair tüm ifadeleri kaldırdı.

Canlı mı cansız mı? Virüs gibi yaşayan hücre!

Kanada’daki Dalhousie Üniversitesi’nden bilim insanları, minicik bir planktonun içinde şimdiye dek görülmemiş düzeyde metabolik olarak bağımlı bir hücre keşfetti. Sukunaarchaeum mirabile olarak adlandırılan bu yeni canlı, yaşam ile cansızlık arasındaki çizgiyi yeniden tartışmaya açıyor.

vozol center