Bilim adamlarından büyük başarı: Deniz örümceğinin şifresi çözüldü

Deniz Örümceklerinin Gen Haritası Çözüldü: Sıra Dışı Anatomilerine İşaret!

Deniz örümcekleri, örümcek ve akreplerle aynı aileden gelen, ancak onlardan oldukça farklı görünen deniz canlıları. Viyana Üniversitesi ile Wisconsin-Madison Üniversitesi araştırmacıları, Pycnogonum litorale türü üzerinde yaptıkları çalışmada, bu canlıların gen haritasını ilk kez kromozom düzeyinde tamamladı. Bu önemli başarı, deniz örümceklerinin sıra dışı anatomik özelliklerini açıklamaya yardımcı oluyor.

Araştırma ekibi, gelişmiş dizileme tekniklerini kullanarak çalışmalarını yürüttü. İlk bireyde uzun DNA dizilerini okuyarak genomun zor bölgelerini birleştiren ekip, ikinci bireyde ise hücre içi DNA organizasyonunu inceledi ve 57 sahte kromozom oluşturmayı başardı.

Çalışma sonucunda elde edilen en dikkat çekici bulgulardan biri, bu türün genetik yapısında “abdominal-A” adlı önemli bir Hox geninin eksikliğiydi. Genellikle eklembacaklıların arka vücut bölümlerini geliştiren bu genin deniz örümceklerinde bulunmaması, onların neredeyse karınsız olmasını açıklıyor. Bu özellik, akrepler ve midyelerle benzerlik gösteriyor.

Yeni genom verileri, deniz örümceklerinin evrimsel geçmişi hakkında önemli bilgiler sunarken, toksin üretimi ve organ yenilenmesi gibi özelliklerin moleküler düzeyde incelenmesini de sağlıyor.

Related Posts

Susuzluğa karşı bir umut daha

Bilim insanları, dünyanın en acil sorunlarından biri olan temiz içme suyuna erişim için güç kaynağına ihtiyaç duymadan, havadaki nemden su toplayabilen özel bir atmosferik su hasadı cihazı geliştirdi. MIT Laboratuvarı’ndan mühendis Chang Liu’nun …

Steam, oyun içindeki verileri gösteren izleyicisini kullanıma açtı

Oyun performansını izlemeyi sağlayan yeni sistem CPU/GPU/RAM kullanımlarını gösterecek. FPS değerleri de grafik olarak görülecek.

Trump’ın gurur projesinde şaibe: Amerikan malı mı değil mi?

Trump Organization’ın Trump Mobile adlı telefon markası hakkında dedikodular bitmek bilmiyor. Telefonun ABD’de üretildiğini açıklyan şirket, internet sitesinden cihazın “ABD’de üretildiğine” dair tüm ifadeleri kaldırdı.

Canlı mı cansız mı? Virüs gibi yaşayan hücre!

Kanada’daki Dalhousie Üniversitesi’nden bilim insanları, minicik bir planktonun içinde şimdiye dek görülmemiş düzeyde metabolik olarak bağımlı bir hücre keşfetti. Sukunaarchaeum mirabile olarak adlandırılan bu yeni canlı, yaşam ile cansızlık arasındaki çizgiyi yeniden tartışmaya açıyor.

iPhone alarmları güncelleniyor: İşe geç kalmak kolaylaşacak

Apple, iOS 26 ile alarm uygulamasında uzun süredir beklenen özelliği nihayet kullanıma sunuyor. Erteleme süresi artık kullanıcı tercihine göre ayarlanabilecek.

Amerikan Ordusu silah programlarını gizlemek için uzaylılarla ilgili komplo teorileri yaymış

ABD ordusu, gizli silah programlarının üzerini örtmek için uzaylı teknolojilerine dair sahte deliller uydurmuş ve dedikoduların yayılmasına olanak sağlamış.