ABD Dışişleri Bakanı, Ukrayna görüşmelerine katılmadı

ABD Dışişleri Bakanı, Londra’daki Ukrayna Görüşmelerine Katılmadı ve Toplantı İptal Edildi

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio’nun İngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlenen Ukrayna barış görüşmelerine katılmaması, Ukrayna, Britanya, Fransa ve Almanya dışişleri bakanlarıyla yapılması planlanan daha geniş kapsamlı bir toplantının iptal edilmesine yol açtı.

Söz konusu iptal, ABD Başkanı Donald Trump’ın eğer yakında bir anlaşma sağlanmazsa Washington’un süreci terk edebileceği uyarısının ardından geldi. Trump, Pazar günü yaptığı açıklamada, Moskova ve Kiev’in bu hafta üç yıldır süren çatışmayı sonlandıracak bir anlaşmaya varmasını umduğunu söyleyerek baskıyı artırmıştı.

Bugünkü görüşmelerin odağında, Trump’ın özel temsilcisi Steve Witkoff’un geçen hafta Paris’te benzer bir toplantıda sunduğu önerilerin ardından Kiev’in neleri kabul edebileceğinin belirlenmesi vardı.

Birleşik Krallık Başbakanı Keir Starmer’ın sözcüsü, Rubio’nun ani iptaline rağmen görüşmelerin “Rusya’nın 2022’deki geniş çaplı işgalinin başlattığı çatışmaların nasıl durdurulabileceğine dair Avrupa, ABD ve Ukraynalı yetkililerle yapılan ciddi teknik toplantılardan” olduğunu söyledi.

Müzakerelere yakın bir yetkili ise, görüşmelerde ilerleme kaydedildiğini belirtti.

Trump’ın şubat ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i sürpriz bir şekilde arayarak Ukrayna’da barış sağlama arzusunu dile getirmesinden bu yana, Avrupa ülkeleri hem Kiev’e destek vermek hem de ABD’yi sürecin içinde tutmak için yollar arıyor.

Ancak birçok kaynağın aktardığına göre Witkoff’un önerileri arasında Rusya’nın 2014’te Kırım’ı ilhakının tanınması, ABD’nin Rusya’ya yönelik yaptırımları kaldırmaya başlaması ve Ukrayna’nın NATO üyeliğinden vazgeçmesi gibi unsurlar yer alıyor. Bu öneriler hem Kiev hem de Avrupalı ülkeler tarafından kabul edilemez bulunuyor.

“KAYDA DEĞER GÖRÜŞMELER YAPILDI”

Dışişleri Bakanı David Lammy ve Savunma Bakanı John Healey, Ukraynalı mevkidaşlarıyla “kayda değer” görüşmeler yaptıklarını açıkladı.

Öte yandan, ABD ve Avrupalı yetkililer arasında Kırım dışında başka büyük anlaşmazlık noktaları da sürüyor. Kaynaklara göre ABD’nin önerileri, Ukrayna ve Avrupalıların, Rusya’nın Ukrayna topraklarının yüzde 20’sini fiilen kontrol etmesini kabul etmesini içeriyor.

Rusya ise müzakereler tamamlanmadan önce AB yaptırımlarının kaldırılmasını istiyor, ancak Avrupalı diplomatlar bunun Avrupa için kabul edilemez olduğunu belirtiyor.

Related Posts

Pakistan’dan Hindistan’a karşı yeni hamle: Orduya tam yetki verildi

Pakistan hükümeti, Hindistan’ın gerçekleştirdiği saldırıya yanıt olarak, Pakistan Silahlı Kuvvetlerine gerekli karşılığı verme yetkisi verildiğini açıkladı. Açıklamada, Hindistan’ın eyleminin uluslararası hukuk çerçevesinde açık bir savaş ilanı anlamına geldiği vurgulandı. Pakistan yönetimi saldırılarda sivil yerleşim yerlerinin hedef alındığını, 26 kişinin hayatını kaybettiğini, 46 kişinin de yaralandığını duyurmuştu.

ABD ve Yemen’deki Husiler arasında ateşkes: İsrail’e saldırılar sürecek

ABD ve Yemen’deki Husiler Umman arabuluculuğunda ateşkes anlaşmasına vardı. Yapılan açıklamaya göre anlaşma kapsamında Husiler Kızıldeniz’deki İsrail’e destek veren ülkelerin bayrağını taşıyan gemileri vurmayı bırakacak. ABD ise Yemen’deki hava …

Siirt’ye ticari araçla kamyonet çarpıştı: 6 yaralı

Siirt’in Kurtalan ilçesinde kamyonet ile hafif ticari aracın çarpıştığı kazada 6 kişi yaralandı. Yaralıların sağlık durumunun iyi olduğu öğrenilirken, kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

Atatürkçü teğmenlerin ihracına karşı çıkan Korgeneral gitti, ihracı yönünde oy kullanan Tümgeneral getirildi

“Mustafa Kemal’in askerleriyiz” dedikleri için TSK’dan ihraç edilen 5 teğmenin kararı 4’e karşı 5 oyla oy ile alınmıştı. Teğmenlerin ihracına karşı çıkan Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral Tevfik Algan istifa ederken yerine, teğmenlerin ihracı yönünde oy kullanan bir Tümgeneral getirildi.

UNRWA: İsrail Gazze’de ‘kasıtlı aç bırakma’ politikası izliyor

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), X hesabından yapılan yazılı açıklamada İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilere yönelik “kasıtlı aç bırakma” politikası izlediğini belirtti.

AB, 2027 yılı sonuna kadar Rusya’dan gaz ithalatını durdurmayı hedefliyor

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Rusya’dan doğalgaz ve sıvılaştırılmış doğalgaz alımını 2027 yılı sonuna kadar kademeli olarak sona erdirmeye yönelik bir yol haritası hazırladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir