Mustafa Varank’tan ‘zeytinlik’ yasasına ilişkin açıklama: Siz ‘geçirmeyeceğiz’ deyince biz de geçirmek için gayret gösteriyoruz

TBMM Sanayi Komisyonu Başkanı Mustafa Varank: Zeytinlik Alanlarla İlgili Torba Kanun Teklifi Üzerine Açıklamalar

TBMM Sanayi Komisyonu Başkanı Mustafa Varank, zeytinlik alanların madencilik faaliyetine açılmasını da içeren torba kanun teklifi üzerine önemli açıklamalarda bulundu. Varank, “Siz ‘yaptırmam’ deyince biz de tabi ‘yapacağız’ diyoruz. Siz ‘geçirmeyeceğiz’ deyince biz de geçirmek için gayret gösteriyoruz” şeklinde konuştu. Ayrıca zeytin ağaçlarının taşınmasına ilişkin olarak da “Bir ziraat mühendisi profesörü getiriyoruz ‘zeytin ağacı taşınır’ diyor, buradaki arkadaşlarımız ‘hayır taşınmaz’ diyor. Biz zeytin düşmanı değiliz” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Sanayi Komisyonu Başkanı Mustafa Varank’tan Kanun Teklifi Açıklamaları

TBMM Genel Kurulu’nda zeytinlik alanların madencilik faaliyetine açılmasını da içeren torba kanun teklifi görüşmeleri devam ederken, Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AKP Bursa Milletvekili Mustafa Varank, milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Varank, komisyon sürecine dair şunları söyledi:

“Komisyon sürecinde başlangıcında ufak tefek sıkıntılar yaşadık”

“Öncelikle bu kanun teklifiyle ilgili olarak bize ilk ulaştığı andan itibaren komisyondaki arkadaşlarımızla bu kanun teklifini paylaştık, daha sonra bürokrat arkadaşlarımızla birlikte komisyondaki ve komisyonda olmayan arkadaşlarımız bir araya geldiler ve süreçleri birlikte değerlendirdiler. Hiçbir komisyonumuzda da böyle bir uygulama olmuyor. Daha sonra komisyon sürecinde başlangıcında ufak tefek sıkıntılar yaşasak da daha sonra 27 saatlik bir süreçte kanun teklifi üzerindeki değerlendirmeleri bütün tarafların görüşlerini almaya çalışacak şekilde yerine getirdik.

Ben isterdim ki komisyondaki arkadaşlarımız, o gün dışarıdan gelen arkadaşlarımız keşke yapıcı eleştirilerde bulunabilselerdi. Ama benim gördüğüm bütün arkadaşlarımız ‘biz bu kanunu değiştirmeyeceğiz, bu maddeyi çekin, biz bunu istemiyoruz’ şeklinde yaklaştılar. Keşke bir müzakere ortamı olsaydı ve arkadaşlarımız ‘bu maddeyi şöyle değiştirin, bunu nasıl daha anlaşılır bir hale getiririz’ şeklinde bize destekte bulunsalardı ama maalesef TBMM’de böyle bir ortamı hiçbir zaman yakalayamıyoruz. Siz ‘yaptırmam’ deyince biz de tabi ‘yapacağız’ diyoruz. Siz ‘geçirmeyeceğiz’ deyince biz de geçirmek için gayret gösteriyoruz.

“Hiçbir yatırımcı 4-5 yıl süren süreçlerle yatırım yapmaz”

Burada gerçekten enerji, maden sektörünün ihtiyaçlarını giderecek şekilde, Türkiye’nin ihtiyaçlarını giderecek şekilde bir kanun çalışması yapmaya çalışıyoruz. Bu kanun ne getiriyor derseniz; yenilenebilir enerji yatırımlarının hızlandırılmasını getiriyor. Şu anda bu söylerken hicap ederek söylüyorum; Türkiye’de bir yenilenebilir enerji yatırımı yapmak isterseniz izin süreçleri 4-5 yıl sürüyor. Hiçbir yatırımcı 4-5 yıl süren süreçlerle yatırım yapmaz, onun için bunların hızlandırılmasına yönelik maddelerimiz var. Bunları yaparken ÇED sürecinin hızlandırılması gibi bir ifade kullanılıyor asla burada ÇED süreçlerinin hızlandırılması diye bir husus mevzu bahis değil. Sadece ilgili kurumların görüşlerinin verilmesinde hızlandırma süreci var, ÇED süreçleri ile ilgili böyle bir değerlendirme asla yoktur. Maden sahalarının rehabilitasyonu ile ilgili mevcut kanunda talep edilen bedeller çok düşük kalıyordu. Bu kanunla birlikte rehabilitasyon süreçlerinde kullanılacak kaynaklar arttırılmış oldu.

“Bunlar elektriğinin yüzde üç buçuğunu karşılayan santrallerdir”

Muğla bölgesindeki santrallere ilişkin ise açıklamaları defalarca yaptık. Komisyonumuzda bütün tarafları dinlemeye çalıştık. Bu santraller Türkiye’nin baz yükünü karşılayan santrallerdir. Türkiye’nin elektriğinin yüzde üç buçuğunu karşılayan santrallerdir. Özellikle Türkiye’nin coğrafi konumuna baktığınızda batıdaki elektrik sistemini destekleyen santrallerdir. Bu santralleri biz inşa etmedik. Bu bölgedeki kömür yataklarını biz bulmadık.

1980’lerden itibaren maden sahaları olarak belirlendi. Bu santraller o zamandan beri çalışmaya devam ediyor. Biz buraya uzaydan kömür getirmiyoruz. Bunda kamu yararı görmüyorsanız ben çok şaşırıyorum. Biz şimdi kömürler çıkartılsın, burada çalışan beş bin işçi ekmek yemeye devam etsin diye buradaki zeytin ağaçları başka bir yere taşınsın diyoruz. Bir ziraat mühendisi profesörü getiriyoruz ‘zeytin ağacı taşınır’ diyor, buradaki arkadaşlarımız ‘hayır taşınmaz’ diyor. Biz zeytin düşmanı değiliz.

“Gidin köylüden öğrenin ama siz köylüye yukarıdan baktığınız için”

DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, “Toplumun rızasının olmadığı bir şey üzerinden kanun yapıp bunu da kamu yararı diye anlatmanız zaten bir kamusallık, sivil alan, politik alan bilgisinden ne denli yoksun olduğunuzu gösteriyor. Stratejik maden diyorsunuz bu kömür mü? Stratejik maden nadir elemenler, uzay madenciliğidir. Zeytin ağaçlarının altındaki kömüre siz stratejik diyorsanız vay halimize. Sizin buradaki derdiniz sermaye. Zeytin ağaçları taşınırmış. O ziraat mühendisi çiftçilere gitsin. Zeytin ağacı taşınırsa kökü kurur, ölür. Gidin köylüden öğrenin ama siz köylüye yukarıdan baktığınız için” dedi.

“Biz zeytin ağaçları kesilerek elektrik üretiminde kamu yararı görmüyoruz”

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, “Biz zeytin ağaçları kesilerek elektrik üretiminde kamu yararı görmüyoruz. Açıkça söyleyelim. Yöntemle ilgili bizi eleştirdi ama kendisini ele verdi. ’27 saat çalıştık’ dedi. Bu çalışma değildir, 27 saat kesintisiz çalıştıysanız siz selden kütük kapmışsınızdır, yangından mal kaçırmışsınızdır. Biz tutup düzeltecek bir yerini bulamadık metnin. Saraydan icazet almadan virgülünü değiştiremezsiniz” ifadelerini kullandı. (ANKA)

Related Posts

Havacılık devinden saç ekimi şakası

Uygun fiyatlı ve kaliteli uygulamaları sayesinde saç ekimi konusunda öne çıkan Türkiye, bu alandaki pazarın yüzde 60’ını  elinde tutuyor. Çok sayıda yabancı ülke vatandaşı, saç ekimi için Türkiye’ye geliyor ve İngiliz havacılık devi bu duruma esprili gönderme yaptı.

Bir canın ederi 739 bin 990 lira

Bartın’ın Amasra ilçesinde 3 yıl önce yaşanan faciada 43 madenci yanarak can verdi sorumlulara verilen yetersiz cezalara, “can başına belirlenen tazminat” ayıbı eklendi.

Manisa’da bir deprem daha!

Manisa’nın Kırkağaç ilçesinde sabah 06:34’te 3.6 büyüklüğündeki depremin ardından bu kez de 15:32’de 3.3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

Kardeş katili son 2 kurşunu ‘can çekişmesin’ diye sıkmış

Erzurum’da tartıştığı kardeşi Doğuhan Yavuz’u (28) tabancayla vurarak öldürdükten sonra intihara kalkışan Batuhan Yavuz (30), hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle dava açıldı. İddianamede, Batuhan Yavuz’un kardeşi Doğuhan’ın sırtına 1 el ateş ettiğini, yere düştükten sonra can çekişmesin diye yakın mesafeden sırtına ve başına 2 el daha etiş ettiğini söylediğine yer verdi.

İspanya’da sel: Araçlar yollarda mahsur kaldı

İspanya’nın Zaragoza kentinde meydana gelen selde araçlar yollarda mahsur kaldı. İspanya’nın Aragon özerk bölgesine bağlı Zaragoza ilinin Tarazona kasabasında etkili olan şiddetli yağış sele yol açtı. Cadde ve sokaklar sular altına kalırken, araçlar …

Grok Avrupa’da karakolluk

Türkiye’de küfürlü cevapları tartışılan yapay zeka robotu Grok, Avrupa ülkelerinde benzer yorumları nedeniyle AB’nin de gündeminde. Polonya, Grok hakkında soruşturma talep etti. Çok sayıda Avrupa ülkesi ise kısıtlamalar üzerinde çalışıyor.

vozol center