Yerli KAM 2026’da ameliyatta

Yerli Kalp-Akciğer Makinesi Türkiye İçin Stratejik Önem Taşıyor

Türkiye’nin dışa bağımlılığını azaltma ve yüksek katma değerli ihracat hedefleri açısından stratejik önem taşıyan yerli kalp-akciğer makinesi, Türkiye Sağlık Enstitüleri (TÜSEB) ile ASELSAN iş birliğiyle geliştirildi. TÜSEB Başkanı Prof. Dr. Ümit Kervan, makinenin açık kalp ameliyatlarında kullanılması için geliştirildiğini belirterek, iş birliği sürecini detaylarıyla anlattı.

Testlerde Üstün Performans Gösterdi

TÜSEB Başkanı Kervan, Bilkent Şehir Hastanesi’nde yapılan laboratuvar çalışmalarında, ASELSAN ile geliştirilen kalp-akciğer makinesinin diğer cihazlardan daha iyi çıktığını söyledi. Makine, tasarımı ve teknolojisiyle ödüller kazanarak dikkat çekti. Hayvan deneylerinin başarılı bir şekilde tamamlanmasının ardından artık klinik çalışmalara geçileceğini belirten Kervan, makinenin sağlık sisteminde vazgeçilmez bir rol oynayacağını vurguladı.

Elektriksiz de Çalışabilecek

Kervan, Türkiye’de bulunan kalp cerrahisi merkezlerinin bu tür cihazlara bağımlı olduğunu ifade ederek, ASELSAN ile geliştirilen kalp-akciğer makinesinin 2026 yılından itibaren Türkiye’deki hastanelerde kullanılması hedefini belirlediklerini söyledi. Makinenin elektrik kesintilerine karşı da çalışabilecek şekilde tasarlandığını belirten Kervan, dijitalleşme ve minimal hata prensipleriyle sürekli olarak geliştirmeye devam ettiklerini ifade etti.

Küresel Pazarda Türkiye İmzası

Kervan, dünyada sadece birkaç ülkenin üretebildiği kalp-akciğer makineleri konusunda ASELSAN ile elde ettikleri başarının büyük önem taşıdığını belirtti. Türkiye’de geliştirilen ve hiçbir dış destek alınmadan tasarlanan makinenin uluslararası alanda tanıtımına başlandığını ve ihracat potansiyelinin yüksek olduğunu dile getirdi. Cihazın sektöre büyük ekonomik katkı sağlayacağını ifade eden Kervan, Türkiye’nin küresel pazarda büyük bir gelir potansiyeline sahip olduğunu belirtti.

Related Posts

Tıp tarihine geçecek operasyon: 3 kilo bebekten yarım kilo tümor çıktı

Kütahya’da 3 kilo 700 gram ağırlığında dünyaya gelen Mehmet Eymen bebeğin boynundan ameliyatla 445 gram tümör çıkarıldı.

Uzmanlardan kritik uyarı: ‘Bebekleri sallamak, zıplatmak kalıcı hasara yol açabilir’

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ferunda Demir, bebekleri severken yapılan bazı davranışların ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, özellikle sallama, zıplatma, havaya atıp tutma gibi hareketlerin beyin kanaması, göz içi kanama ve ani solunum durması gibi hayati riskler taşıdığı uyarısında bulundu.

Kadınlar bedenleriyle barışmalı! ‘Doğum sonrası deformasyonlar kader değil’

Kadınların bedenleriyle barışması ve sağlık problemleri konusunda cesur adımlar atması gerektiğini vurgulayan Kadın Doğum Uzmanı Dr. Mehmet Bekir Şen, doğum sonrası yaşanan değişimlerin utanılacak bir şey olmadığını belirterek, kadınları destekleyici bir ortamda bu konuları konuşmaya çağırıyor.

Kalp krizi sandı, grip çıktı! Uykudan uyandıran sancı: ‘Genç ölümlerin gizli faili’

Üniversite birinci sınıf öğrencisi olan, sigara kullanmayan ve düzenli spor yapan 19 yaşındaki Arın Kıraç, bir sabah göğsündeki şiddetli ağrıyla uyanınca kalp krizi geçirdiğini sandı. Ölüm korkusuyla hastaneye kaldırılan genç adama, yapılan tetkiklerin ardından ‘kalp gribi’ teşhisi konuldu. İlk kez adını duyduğu bu hastalıkla yaşadığı o korku dolu anları ve yaşadıklarını, SEN ANLAT okuyucuları için anlattı.

Her 3 çocuktan biri alerjik! Sabahları bu saatlerde dışarıya çıkarmayın

Burun akıntısı, sık sık hapşırmak, gözlerde kızarıklık ve kaşıntı… İlkbaharın gelmesiyle birlikte canlanan doğa hepimizi mutlu ediyor, ancak bir de polenler olmasa. Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Feyzullah Çetinkaya, çocuklarda bahar alerjisine karşı 7 etkili önlemi anlattı.

Emekli veterinerlerin maaş mağduriyeti: ‘Üvey evlat muamelesi gördük’

Emekli veterinerler mağduriyetlerini Ankara Ulus’tan dile getirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir