TBMM komisyonunda Kartalkaya yangını görüşüldü

“`html

TBMM Komisyonu Kartalkaya Kayak Merkezi’ndeki Yangını Araştırıyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kartalkaya Kayak Merkezi’nde meydana gelen otel yangınıyla ilgili Araştırma Komisyonu, AK Parti Erzurum Milletvekili Selami Altınok’un başkanlığında bir araya geldi. Komisyon Başkanı Altınok’un açılış konuşmasının ardından, CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın toplantıya katılmadığına dikkat çekti. Başarır, “Bakanların burada olmaması, muhalefet olarak bizim varlık göstermemizi anlamsız hale getiriyor. Araştırma komisyonunun işlevselliği, bu durum sebebiyle tehlikeye giriyor. Bu, parlamento saygınlığını zedeler. Biz CHP grubu olarak, bakan olmadan burada bulunmak istemiyoruz ve komisyonu terk ediyoruz,” ifadelerini kullandı.

Başarır’ın açıklamaları AK Parti ve MHP milletvekillerinin tepkisini çekti. Tartışmanın ardından CHP grubu toplantıyı terk etti. Yeni Yol Partisi de benzer bir karar alarak salondan ayrıldı. İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz, “Bakanın bulunmadığı bir toplantıyı İYİ Parti olarak görmüyoruz ve toplantıyı terk ediyoruz,” dedi.

Komisyon toplantısı, AK Parti, MHP ve DEM Parti milletvekilleriyle devam etti. Toplantı sürerken, AK Parti milletvekilleri ile DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü arasında usul tartışması yaşandı ve Hülakü, tartışmanın ardından salondan ayrıldı.

Açıklamalar ve Yangın Güvenliği Üzerine Bilgiler

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, gerçekleştirdiği sunumda Turizm İşletmesi Belgesi’nin, turizm işletmelerine verilen bir kalite belgesi olduğunu ve yalnızca bakanlık tarafından belirlenen unsurlara dayandığını belirtti. Alpaslan, “Bu belge, bir otelin açılıp işletilmesi için yeterli değildir,” şeklinde ekledi.

Denetim ve Mevzuatlar Hakkında Bilgilendirme

Alpaslan, Kartalkaya bölgesinin Bolu İl Özel İdaresinin yetki alanında bulunduğunu hatırlatarak, Grand Kartal Oteli’nin iş yeri açma ruhsatının ilk kez 2007 yılında verildiğini, 2015 yılında ise güncellendiğini açıkladı. Ayrıca, bakanlığın yalnızca tesisin türünü ve sınıfını belirleme yetkisi olduğuna vurgu yaptı. İlgili mevzuatlara uyumun, kamu kurumları tarafından denetlendiğini ve turizm işletmelerinin bu süreçte gereken şartlara uyup uymadığının kontrol edildiğini belirtti.

Yangın Denetimi ve Yetki Alanları

Alpaslan, “Yangın denetimi, gıda sağlığı gibi konular, ilgili kurumların sorumluluğundadır. Bakanlığın yetki alanı dışında kalan bu konular için, doğrudan sorumluluk üstlenemeyiz,” ifadesini kullandı. İş yeri açma ruhsatının bir otelin işleyişine ilişkin güvence sağladığını belirtti.

Geçmişteki Yaptırımlar ve Denetimler

Alpaslan, Grand Kartal Otel’e geçmişte uygulanan idari yaptırımları hatırlatarak, çeşitli denetimlerde tespit edilen eksiklikler nedeniyle 5 ayrı idari yaptırımın uygulandığını bildirdi. Bakanlık tarafından yapılan son denetimlerde de ciddi eksikliklerin bulunduğunu ve bunun sonucunda belge iptali önerildiğini belirtti.

Valilikler ve İlgili Yazılar Hakkında Gelişmeler

Alpaslan, yangın sonrası bakanlık tarafından gerçekleştirilen çalışmalara değinerek, konaklama işletmelerinin 6 ay içerisinde bakanlıktan gerekli belgeleri alma zorunluluğu olduğunu vurguladı. Yasal sürede belge alamayan işletmelere yönelik kapatma işlemlerinin yapılabilmesi için valiliklere 7 ayrı yazı gönderildiğini açıkladı.

Türkiye Genelindeki Kapama İşlemleri

Alpaslan, 2022 yılı sonundan itibaren yerel yönetimler tarafından toplam 6 bin 207 konaklama işletmesinin faaliyetinin sona erdirildiğini söyledi. Yangın sonrası yapılan denetimler ve kapatma işlemlerinin hızlandığını belirtti. Son 40 yıl içinde belgelerindeki eksiklikten dolayı yalnızca 100 tesis kapatılırken, 2022’den itibaren 3 yıllık süreçte toplam 4 bin 380 tesis kapatılmıştır. 21 Ocak 2025 sonrasında ise yalnızca bir ay içinde 1827 tesis kapatılmıştır,” dedi.

“`

Related Posts

Pakistan’dan Hindistan’a karşı yeni hamle: Orduya tam yetki verildi

Pakistan hükümeti, Hindistan’ın gerçekleştirdiği saldırıya yanıt olarak, Pakistan Silahlı Kuvvetlerine gerekli karşılığı verme yetkisi verildiğini açıkladı. Açıklamada, Hindistan’ın eyleminin uluslararası hukuk çerçevesinde açık bir savaş ilanı anlamına geldiği vurgulandı. Pakistan yönetimi saldırılarda sivil yerleşim yerlerinin hedef alındığını, 26 kişinin hayatını kaybettiğini, 46 kişinin de yaralandığını duyurmuştu.

ABD ve Yemen’deki Husiler arasında ateşkes: İsrail’e saldırılar sürecek

ABD ve Yemen’deki Husiler Umman arabuluculuğunda ateşkes anlaşmasına vardı. Yapılan açıklamaya göre anlaşma kapsamında Husiler Kızıldeniz’deki İsrail’e destek veren ülkelerin bayrağını taşıyan gemileri vurmayı bırakacak. ABD ise Yemen’deki hava …

Siirt’ye ticari araçla kamyonet çarpıştı: 6 yaralı

Siirt’in Kurtalan ilçesinde kamyonet ile hafif ticari aracın çarpıştığı kazada 6 kişi yaralandı. Yaralıların sağlık durumunun iyi olduğu öğrenilirken, kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

Atatürkçü teğmenlerin ihracına karşı çıkan Korgeneral gitti, ihracı yönünde oy kullanan Tümgeneral getirildi

“Mustafa Kemal’in askerleriyiz” dedikleri için TSK’dan ihraç edilen 5 teğmenin kararı 4’e karşı 5 oyla oy ile alınmıştı. Teğmenlerin ihracına karşı çıkan Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral Tevfik Algan istifa ederken yerine, teğmenlerin ihracı yönünde oy kullanan bir Tümgeneral getirildi.

UNRWA: İsrail Gazze’de ‘kasıtlı aç bırakma’ politikası izliyor

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), X hesabından yapılan yazılı açıklamada İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilere yönelik “kasıtlı aç bırakma” politikası izlediğini belirtti.

AB, 2027 yılı sonuna kadar Rusya’dan gaz ithalatını durdurmayı hedefliyor

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Rusya’dan doğalgaz ve sıvılaştırılmış doğalgaz alımını 2027 yılı sonuna kadar kademeli olarak sona erdirmeye yönelik bir yol haritası hazırladı.