Uzay çöpü endişesi artıyor: Uçaklar için büyük tehlike

Kontrolsüz şekilde atmosfere giren uzay çöpleri, giderek büyüyen bir endişe kaynağı haline geliyor.

Uzaydan düşen parçalar, havada seyir halindeki uçaklarla çarpışma riski oluşturabilir.

Çarpışma olasılığı düşük olsa da, böyle bir olayın sonuçları felaket olabilir.

FAA, SPACEX’İN STARSHİP 7 ENKAZI İÇİN SORUŞTURMA BAŞLATTI

Son olarak, Federal Havacılık İdaresi (FAA), 16 Ocak’ta SpaceX’in Teksas’taki Starbase tesisinden fırlattığı Starship 7’nin kaybı üzerine bir soruşturma başlattı.

Starship 7’nin enkazı, Atlantik Okyanusu’na, Turks ve Caicos Adaları yakınlarına düştü. Bazı enkaz parçalarının kara üzerinde bulunduğu bildirildi.

UÇAKLARI GEÇİCİ OLARAK YAVAŞLATTI

FAA, olay sırasında “Enkaz Müdahale Alanı” oluşturdu ve uzay aracı enkazının düşme riski taşıdığı bölgelerde uçakları geçici olarak yavaşlattı veya kalkış noktalarında bekletti.

Bazı uçaklar, etkilenen bölgelerden uzak durmak için düşük yakıt seviyeleri nedeniyle yönlerini değiştirmek zorunda kaldı.

FAA, bu önlemin geçici olduğunu ve durumun değişebileceğini belirtti.

YENİ ARAŞTIRMA: UZAY ÇÖPÜ TEHDİDİ ARTIYOR

Bu olay, kısa süre önce Scientific Reports dergisinde yayımlanan “Atmosfere Yeniden Giren Uzay Nesneleri Nedeniyle Hava Sahası Kapatmaları” başlıklı yeni bir araştırmayı gündeme getirdi.

Araştırmaya göre hem uzay çöpü girişlerinin hem de havayolu uçuşlarının sayısındaki artış, çarpışma riskini yükseltiyor.

Bazı ülkeler, uzay çöpü girişleri sırasında hava sahalarını önceden kapatma kararı alabiliyor.

HAVA SAHALARI NE KADAR RİSK ALTINDA?

Kanada’daki British Columbia Üniversitesi’nden Ewan Wright, “Her yıl, ABD’nin kuzeydoğusu veya Kuzey Avrupa gibi yoğun hava sahalarında kontrolsüz bir uzay çöpü düşme olasılığı yüzde 26. Yetkililer bu riske karşı hava sahalarını kapatmayı tercih edebilirler, ancak bu durum ekonomik kayıplara ve ek güvenlik sorunlarına yol açabilir.” diye konuştu.

Related Posts

100 milyon yıl saptanacak! Bilimsel devrim

Zaman, insanlık tarihinin en temel kavramlarından biri. Ancak, zamanı kusursuz bir şekilde ölçmek, bilim insanlarının yüzyıllardır peşinden koştuğu bir hedef. ABD’deki Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü (NIST), bu hedefe ulaşarak tarihe geçti …

250 bin yıllık sessizlik bozuldu, en son Neandertaller patladığını gördü: ‘Zombi’ yanardağ yüzünden bilim alarma geçti

Bolivya’nın And Dağları’nda bulunan ve 250 bin yıldır hareketsiz olan Uturunco Yanardağı, artan sismik aktiviteler ve gaz emisyonlarıyla yeniden canlanma belirtileri gösteriyor. Bilim insanları, bu gelişmenin La Paz ve Santiago gibi büyük şehirler için potansiyel bir tehdit oluşturabileceği konusunda uyarıyor.

Yapay zekaya göre Anneler Günü’nde annenize en az bir kez vermeniz gereken hediye!

Yapay zeka analizleri, bu yıl Anneler Günü’nde en anlamlı hediyenin, alıcısına özel olarak tasarlanmış ve duygusal emek barındıran armağanlar olduğunu gösteriyor.

Elon Musk, neden Mars’a gitmek istediğini anlattı

SpaceX CEO’su Elon Musk, Fox News’a verdiği röportajda Mars’ta yaşam kurma vizyonunu değerlendirdi.

Xbox Game Pass’e mayıs ayında eklenecek oyunlar

Xbox Game Pass’e mayıs ayında eklenecek oyunlar açıklandı. Buna göre 6 Mayıs’tan itibaren ay sonuna kadar onlarca oyun platforma eklenecek.

Chery, iCar isminden vazgeçiyor! Peki neden?

Çinli otomobil üreticisi Chery, Apple ile yaşanabilecek olası hukuki süreci engellemek için iCar markasında değişikliğe gidiyor. Şirket, Çin dışındaki pazarlarda artık bu ismi kullanmayacak. Apple’ın iCar ismi üzerindeki haklarının hala …