Düzensiz uyku kalp krizi riskini artırıyor

Her Gün Aynı Saatlerde Uyumak Kalp Sağlığı İçin Neden Önemli?

Journal of Epidemiology and Community Health dergisinde yapılan bir araştırma, her gün aynı saatlerde uyumanın sağlık üzerindeki olumlu etkilerini ortaya koydu. Uyku süresi yeterli olsa bile, yatma ve uyanma saatlerindeki değişikliklerin olumsuz kardiyovasküler sonuçlarla ilişkili olduğu belirlendi.

Araştırmayı yöneten Ottawa Üniversitesi’nden Dr. Jean-Philippe Chaput, günlük uyku rutininin önemine değinerek, “Her gün aynı saatlerde yatıp kalkmalısınız. Yatma ve uyanma saatleri arasındaki farkın 30 dakikayı geçmemesi gerekiyor. Uyku düzeninizdeki değişiklikler iç saatinizi bozabilir ve sağlık sorunlarına neden olabilir. Hafta sonları bile aynı saatte uyanmaya çalışmalısınız” dedi.

Çalışma, 40-79 yaş arasındaki yaklaşık 75 bin kişinin uyku alışkanlıklarını inceleyerek, uyku düzeninin kalp sağlığıyla olan ilişkisini araştırdı. Katılımcılara bir hafta boyunca aktivitelerini kaydeden cihazlar takıldı ve uyku düzenlilik indekslerine (SRI) göre gruplandırıldılar.

Araştırmada düzensiz uyuyanların, düzenli uyuyanlara kıyasla kalp krizi veya felç geçirme olasılığının %26 daha yüksek olduğu belirlendi.

Elde edilen bulgular, düzensiz uyku alışkanlıklarının kalp sağlığı üzerindeki olumsuz etkisini vurgularken, uyku süresi önerilerine uyup uymadıklarını göz önünde bulundurulmadan düzensiz uyku ve kardiyovasküler olay riski arasındaki güçlü bağlantıyı ortaya koydu.

Related Posts

Yerli KAM 2026’da ameliyatta

ASELSAN ile TÜSEB iş birliğiyle geliştirilen yerli kalp-akciğer makinesi (KAM) ilk testlerini geçti. TÜSEB Başkanı Prof. Dr. Ümit Kervan, makinenin gelecek yıldan itibaren hastanelerde kullanılacağını bildirdi. Açık kalp cerrahilerinde hayati öneme sahip bu cihaz, Türkiye’nin sağlık teknolojilerinde dışa bağımlılığını azaltma hedefinin somut bir adımı olarak öne çıkıyor.

Tıp tarihine geçecek operasyon: 3 kilo bebekten yarım kilo tümor çıktı

Kütahya’da 3 kilo 700 gram ağırlığında dünyaya gelen Mehmet Eymen bebeğin boynundan ameliyatla 445 gram tümör çıkarıldı.

Uzmanlardan kritik uyarı: ‘Bebekleri sallamak, zıplatmak kalıcı hasara yol açabilir’

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ferunda Demir, bebekleri severken yapılan bazı davranışların ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, özellikle sallama, zıplatma, havaya atıp tutma gibi hareketlerin beyin kanaması, göz içi kanama ve ani solunum durması gibi hayati riskler taşıdığı uyarısında bulundu.

Kadınlar bedenleriyle barışmalı! ‘Doğum sonrası deformasyonlar kader değil’

Kadınların bedenleriyle barışması ve sağlık problemleri konusunda cesur adımlar atması gerektiğini vurgulayan Kadın Doğum Uzmanı Dr. Mehmet Bekir Şen, doğum sonrası yaşanan değişimlerin utanılacak bir şey olmadığını belirterek, kadınları destekleyici bir ortamda bu konuları konuşmaya çağırıyor.

Kalp krizi sandı, grip çıktı! Uykudan uyandıran sancı: ‘Genç ölümlerin gizli faili’

Üniversite birinci sınıf öğrencisi olan, sigara kullanmayan ve düzenli spor yapan 19 yaşındaki Arın Kıraç, bir sabah göğsündeki şiddetli ağrıyla uyanınca kalp krizi geçirdiğini sandı. Ölüm korkusuyla hastaneye kaldırılan genç adama, yapılan tetkiklerin ardından ‘kalp gribi’ teşhisi konuldu. İlk kez adını duyduğu bu hastalıkla yaşadığı o korku dolu anları ve yaşadıklarını, SEN ANLAT okuyucuları için anlattı.

Her 3 çocuktan biri alerjik! Sabahları bu saatlerde dışarıya çıkarmayın

Burun akıntısı, sık sık hapşırmak, gözlerde kızarıklık ve kaşıntı… İlkbaharın gelmesiyle birlikte canlanan doğa hepimizi mutlu ediyor, ancak bir de polenler olmasa. Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Feyzullah Çetinkaya, çocuklarda bahar alerjisine karşı 7 etkili önlemi anlattı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir