Tüberküloz tehdit olmaktan çıkıyor: erken teşhis ve tedavi önemli

Türkiye’de Tüberküloz Oranı Azalıyor: Uzmanlar Uyarıyor

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurgül Bozkurt, 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, tüberkülozun insanlık tarihi kadar eski ancak tamamen tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu vurgulayarak, Türkiye’de tüberküloz oranının sıklığının azaldığını belirtti.

‘Tüberküloz Tarih Boyunca Önemini Korudu’

Tüberkülozun milattan önceki dönemlerden itibaren bilinen bir hastalık olduğunu belirten Bozkurt, hastalığın belirtilerini ve tedavi süreçlerini detaylı bir şekilde açıkladı. Hastalığın erken teşhis edilmesinin önemine vurgu yaptı.

Türkiye’de Tüberküloz Oranı

Doç. Dr. Bozkurt, dünya genelindeki tüberküloz vakalarının hala yaygın olduğunu belirterek, Türkiye’de ise 1970’li yıllardan bu yana bu oranın azaldığını ifade etti.

‘Tedavi Ücretsiz ve Devlet Kontrolünde’

Tüberkülozun günümüzde tamamen tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu vurgulayan Bozkurt, tedavi süreçlerinin devlet kontrolünde ücretsiz olarak sağlandığını açıkladı. Hastaların düzenli olarak ilaç kullanımının takip edilmesi gerektiğini belirtti.

Bulaşıcı Bir Hastalık: Önlem Şart

Tüberkülozun bulaşıcı bir hastalık olduğunu ve solunum yoluyla bulaştığını dile getiren Bozkurt, hastalığın yayılmasını engellemenin önemine değindi. Sağlık kontrolünden geçmemiş kişilerle yakın temasta bulunanların mutlaka sağlık kontrolünden geçmeleri gerektiğini söyledi.

Verem Aşısı Bebeklikte Koruma Sağlıyor

Verem aşısının bebeklik döneminde uygulanması gerektiğini vurgulayan Bozkurt, erişkinlerde bu aşının etkili olmadığını belirtti. Erken teşhis ve tedavi ile tüberkülozun tamamen iyileşebileceğini belirtti.

Related Posts

Klorlu havuzlar diş minesini sessizce eritiyor!

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, “Yaz mevsimiyle birlikte yüzme havuzları dolup taşarken, diş sağlığını tehdit eden büyük bir tehlike göz ardı ediliyor. Klorlu havuzlarda kontrolsüz pH seviyeleri, özellikle genç yüzücülerde diş minesinin çözünmesine, hassasiyet artışına ve çürük oluşumuna neden oluyor” dedi.

Bu çorba tüm gün tok tutuyor! Yağları cayır cayır yakıyor

Diyet yapanların listesinin bir numarasına girecek olan bu çorba tüm gün tok tutarken ayrıca yağların yakılmasına da fayda sağlıyor.

Ciltteki değişimleri hafife almayın: Erken teşhis hayat kurtarıyor

Cildiye Uzmanı Dr. Hüseyin Başar, cilt sağlığının yalnızca estetik değil, ciddi hastalıkların erken teşhisi açısından da hayati önem taşıdığını vurguladı.

Kırlangıç Otu (Chelidonium majus) ve Sağlığa Faydaları

Kırlangıç Otu (Chelidonium majus) ve Sağlığa Faydaları hakkında açıklama yapan uzmanlar, otun bir çok faydasını ortaya koydu. 

Diyetisyenden uyarı: Bayramda günlük et tüketimi kadınlarda 120, erkeklerde 180 gramı geçmemeli

Diyetisyenden uyarı: Bayramda günlük et tüketimi kadınlarda 120, erkeklerde 180 gramı geçmemeli

Salatanız topraktan vücudunuza mikroplastik taşıyor olabilir

Bilim adamları, tarım topraklarında biriken mikroplastiklerin ve içerdikleri zararlı kimyasalların sebze ve tahıllar yoluyla insan vücuduna geçtiğini ortaya koydu. Bu durum, hem mahsul verimini hem de insan sağlığını tehdit ediyor.