‘İnfaz paketi’ çalışmaları bayramdan sonraya kalacak

AKP’li Kurmaylar: Tuncer Bakırhan’ın Sözlerini Değerlendirdi

AKP’li kurmaylar, TBMM’de bir grup gazeteciyle sohbet ederken, DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan’ın ifadelerini inceledi. Bakırhan, bugünkü grup toplantısında “İnsani, somut ve güven arttırıcı düzenlemelerin bayram sonrasına ertelenmeden yapılmasının, Türkiye’nin geleceğini aydınlatacağını, Kurban Bayramı’nı ikiye katlayacağını” dile getirmişti.

“Meclis’teki Partilere Davet Edip Görüşlerini Alacağız”

İnfaz düzenlemesiyle ilgili çalışmaların devam ettiğini belirten AKP’li kurmaylar, toplumun her kesiminden beklentilere yanıt verecek bir çalışmanın yürütüldüğünü vurguladı. Kurmaylar, “Kurban Bayramı öncesine yetişmeyecek. Üzerinde daha fazla çalışmamız gerekiyor. Çalışma tamamlandıktan sonra partilerin gruplarını bilgilendirme niyetindeyiz. ‘Çalışmamızın çerçevesi bu, önerileriniz var mı’ diyecek, onları davet edip görüşmeler yapacağız. Tekliflerini de alacağız” açıklamasında bulundu.

60 Maddelik Yargı Paketi

Ne zaman gerçekleşeceği sorusu üzerine kurmaylar, gelecek hafta ya da daha sonrasına ertelenebileceğini ifade etti. Şu anda yaklaşık 60 maddeden oluşan bir yargı paketi üzerinde çalışıldığını belirten kurmaylar, bu paketten infazla ilgili olanların ayrıştırılacağını belirtti. “Belki çalışmayı bayram öncesinde bitirebilirsek, kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sunarız ve Kurban Bayramı’ndan sonra ilk önceliğimiz olabilir” şeklinde konuştular.

Tuncer Bakırhan’ın “Yasal düzenlemeler olmadan da adımlar atılabilir” sözleri hatırlatılınca, “Bu zaten yapılıyor. Şu anda uygulamalar içerisinde bazı idari düzenlemeler, cezaevi izleme ve denetleme komisyonları raporları ve adli tıp raporları doğrultusunda, bireylerin cezaevi koşullarında yaşlarından ve hastalıktan kaynaklı olarak eve infaz veya diğer tedbirlerle tahliye edilebildiklerini” belirtti.

“Kararın Ardından Ortaya Ne Çıkacak Görmek Lazım”

PKK’nın fesih kararı sonrasında terör suçluları, örgüt üyeleri veya destekçileriyle ilgili bir düzenleme yapılıp yapılmayacağı sorusu üzerine AKP’li yetkililer, “Bu şu anda belirsiz konular. Şu andaki infaz paketi içinde bu yönde bir şey bulunmuyor. İnfaz paketiyle ilgili çalışmalar bu konuyu kapsamıyor. Geçen yıldan itibaren en çok talep edilen konu, 31 Temmuz 2023’ten önce suç işlemiş ancak yargı süreci uzadığı için bu düzenlemeden yararlanamamış bireylerle ilgiliydi” dedi.

AKP’li kurmaylar, güvenlik kuvvetlerinin ve istihbarat birimlerinin takibiyle ortaya çıkacak durum üzerinden değerlendirme yapılması gerektiğini belirterek, “Meclis, gerçekleşmeyen bir durum üzerinden düzenleme yapamaz. Önce olayların meydana gelmesini beklemeliyiz. Aldığımız kararlar çerçevesinde ortaya çıkan durumu görmeliyiz. Belirsizlik üzerine hareket edemeyiz” diye konuştular.

Umut Hakkı ve İnfaz Paketinin Kapsamı

AKP, yaklaşık üç aydır infaz rejiminde yapılacak değişiklikleri iki farklı alan çerçevesinde ele alıyor. İnfaz paketinde hem cezaların süresiyle ilgili hem de cezasızlık algısının azaltılmasına, mahkumların rehabilitesine yönelik detaylı yöntemlerin yer alacağı bir çalışma yürütülüyor.

Ayrıca cezaevlerindeki yoğunluğu azaltmak için Nisan 2020’de başlatılan ve 31 Temmuz 2023’ten önce cezaevine girenlerin 5 yıl denetimli serbestlikle tahliye edilmelerini sağlayan yasadan yararlanamayanların da yararlanmasını hedefleyen bir hükmün yer alacağı planlanıyor. Adalet Bakanlığının yapacağı etki analiziyle bu konuda çalışmalar devam ediyor. Bu kapsamda, tahminen 60 bin kişinin bu düzenlemeden yararlanabileceği belirtiliyor.

Ayrıca cezaevindeki çocuklu annelere yönelik “evde infaz” düzenlemesi öngörülüyor. Ayrıca, cezaevlerinde yalnız başına kalamayacak durumda olan, cezasının 5 yıldan az süre kalan hastalar için de “evde infaz” düzenlemesi planlanıyor. Bu durumdakiler için adli tıp raporu gerekecek. Alzheimer, demans gibi hastalıklara sahip olanlar da bu düzenlemeden yararlanabilecek.

İnfazla ilgili düzenlemede terör suçları, adam öldürme, cinsel istismar ve uyuşturucu suçlarından mahkum olanların cezanın dörtte üçünü çekmesi hakkında da düzenleme içerecek.

Ayrıca, mahkumların ıslahı için detaylı düzenlemelerin infaz paketinde yer alması planlanıyor. Bu çerçevede, mahkumların kamu hizmetinde çalışması, eğitim alması, meslek edinmesi gibi yöntemlerle ıslah edilmesi üzerine detaylı düzenlemeler yapılacak.

Related Posts

Erdoğan Hollanda’ya gitti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi”ne katılmak üzere özel uçak “TUR” ile Hollanda’nın Lahey kentine gitti.

Sofuoğlu’nun piste çıkarttığı 6 yaşındaki oğlu kaza geçirdi!

Kenan Sofuoğlu’nun altı yaşındaki oğlu Zayn Sofuoğlu, Kuzey Kıbrıs’ta katıldığı motor sporları festivalinde sıralama turunda geçirdiği kazayla izleyenleri korkuttu.

Bu ülkede havuza uzun şortla girmek yasak: İşte iki nedeni…

Fransa’da 1903’ten beri yürürlükte olan bir yasa gereği, halka açık havuzlara, otel havuzlarına veya su parklarına uzun şort gibi mayolarla girmek yasak. Grenoble şehri bu yasağın kaldırılmasını istemişti ama hükümet reddetti.

‘Hadi biz de batalım’ diyen patron böyle battı

Türkiye, 1980’li yıllarda ekonomisinin derin sarsıntılar geçirdiği bir dönemde, akıllara durgunluk veren bir dolandırıcılık hikâyesine tanıklık etti. Bir zamanların mütevazı banka memuru, bir anda ihracat devi olmuş; ardından hayali faturalar, bavullarla taşınan paralar, çılgın partiler ve siyasi bağlantılarla örülü dev bir skandalın baş aktörüne dönüşmüştü.

Taksi şoförlerine şort giyme yasağı!

Edirne’de toplu ulaşım ve ticari taksi şoförlerine yönelik yaz dönemi kılık kıyafet düzenlemesi getirildi. Şoförlerin şort ve terlik giymesi yasaklandı, kurala uymayanlara idari yaptırım uygulanacak.

Bursa’da beş günlük eylem yasağı

Bursa Valiliği, 23-27 Haziran tarihleri arasında il genelinde her türlü eylem ve etkinliğin yasaklandığını açıkladı