Eski Çağlarda İnsanlar Yaralarını Tedavi Etmek İçin Nasıl Karıncalara Dikiş Attırıyordu? (Şaka Değil Gerçek!)

Eski Çağda Yaraların İyileşmesi İçin Karıncalar Kullanılıyordu

Eski çağlarda, savaş meydanlarında ya da doğanın zorlu koşullarında yaralanan talihsiz insanlar, bu yaralarını iyileştirmek ve hayata tutunmak için oldukça ilginç çözümler buldular. Bu çözümlerden en dikkat çekici ve ilginç olanıysa karıncalara dikiş attırılması!

Peki, küçücük bir karınca nasıl oluyor da âdeta dikiş atmayı başarabiliyor?

Bu yöntemin eski zamanlarda, çoğunlukla Hindistan, Afrika ve Güney Amerika gibi bölgelerde yaygın olarak kullanıldığı söyleniyor. Çoğunlukla yaralanan bir asker ya da kabile üyesi için kullanılan bu yöntemle yaranın kapatılması için gerçekten de bir karıncadan yardım alınıyordu.

Yaranın kenarlarının bir araya getirilip güçlü çenelere sahip olan bir karıncanın söz konusu kenarları ısırması sağlanıyordu.

Karınca yarayı ısırdıktan sonra çenesini sımsıkı kapattığında da gövdesi kopartılıyor ve sadece başı yaranın üzerinde bırakılıyordu.

Böylece karıncanın kuvvetli çenesi yaranın âdeta dikiş atılmış gibi sıkıca kapalı kalmasını sağlıyordu. Ek olarak bu doğal dikiş atma yönteminin, sadece yarayı kapatmakla kalmadığı aynı zamanda karıncaların tükürüklerinde bulunan antimikrobiyal özellikler sayesinde enfeksiyon riskini azalttığı söyleniyor.

Her ne kadar bugün modern tıp sayesinde bu tür yöntemlere ihtiyaç duymasak bile eski çağlarda yaşayan insanların bulduğu zekice çözümler oldukça dikkat çekici olmaya devam ediyor.

Related Posts

Epic Games’te 17 Temmuz’a kadar ücretsiz olacak iki oyun açıklandı

Epic Games’te 17 Temmuz’a kadar iki oyun ücretsiz olarak sunuluyor.

İnsan beyin hücreli ilk ticari bilgisayar kiralanabiliyor

Dünyanın insan beyin hücreleriyle çalışan ilk ticari hibrit bilgisayarı kiralanmak üzere. Tıpta çığır açması beklenen bu biyolojik makine, İngiltere’de bir laboratuvarda geliştirildi ve daha önce “DishBrain” adıyla tanıtılan Pong oynayan prototipin üzerine inşa edildi.

Xiaomi ucuz ev üretti, 11 bin TL’lik fiyatı ile yoğun talep görüyor

Proje kapsamında toplam 2.658 adet daire yer alıyor. Göz kapaştıcı bir tasarıma sahip olan dairelerin her biri 29 metrekare büyüklüğünde, eşyalı olarak ve aylık 280 dolarlık (yaklaşık 11 bin TL) kirayla çalışanların kullanımına sunuldu. Dairelerde …

Bilim adamlarından büyük başarı: Deniz örümceğinin şifresi çözüldü

Deniz örümcekleri, örümcek ve akreplerle aynı aileden gelen, ancak onlardan oldukça farklı görünen deniz canlıları. Pycnogonum litorale türü üzerinde çalışan Viyana Üniversitesi ile Wisconsin-Madison Üniversitesi araştırmacıları, bu canlıların gen …

Susuzluğa karşı bir umut daha

Bilim insanları, dünyanın en acil sorunlarından biri olan temiz içme suyuna erişim için güç kaynağına ihtiyaç duymadan, havadaki nemden su toplayabilen özel bir atmosferik su hasadı cihazı geliştirdi. MIT Laboratuvarı’ndan mühendis Chang Liu’nun …

Steam, oyun içindeki verileri gösteren izleyicisini kullanıma açtı

Oyun performansını izlemeyi sağlayan yeni sistem CPU/GPU/RAM kullanımlarını gösterecek. FPS değerleri de grafik olarak görülecek.

vozol center