Dış ticarette tuhaf denge: Artış var, getiri yok! Mahfi Eğilmez nedenini açıkladı

Mahfi Eğilmez: Dış Ticaret ve İhracatta Miktar Artışı Yaşanıyor

Eski Hazine Müsteşarı ve iktisatçı Mahfi Eğilmez, Türkiye ekonomisine yönelik değerlendirmelerini sık sık paylaşıyor. Son olarak dış ticaret konusuna odaklanan Eğilmez, ihracatta yaşanan miktar artışına dikkat çekti.

İhracatta Miktar Artışı ve Birim Fiyatlar

Ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez, kendi blogunda yayımladığı “Dış Ticaretin Durumu” başlıklı yazısında ihracatta miktar artışı yaşandığını ancak birim fiyatların sabit kaldığını vurguladı. Eğilmez, ihracat ve ithalat arasındaki fiyat farkına dikkat çekerek, ithalat birim fiyatlarının daha hızlı arttığını belirtti.

Eğilmez’e göre, ihraç edilen ürünler genellikle orta ve düşük teknolojiye sahip mallardan oluşuyor. Bu durumda, Türkiye’nin ihraç mallarına düşük fiyatlarla satış yapması ithal edilen malların karşısında daha güçlü durmasını sağlıyor.

Dış Ticaret Dengesi ve İthalatta Azalma

Eğilmez, son yıllarda dış ticaret dengesindeki açığın tekrar arttığını söyledi. Bunun nedeninin, büyümenin potansiyel seviyenin altında kalması ve ithalatın azalması olduğunu aktardı. Türkiye’nin dış ticaret hadlerinin olumsuz çalıştığına değinen Eğilmez, önemli bir veriyi paylaştı.

2013-2025 dönemine odaklanan Eğilmez, ihracat miktarının yüzde 66,4 arttığını ancak birim değerlerinin sadece yüzde 1,1 yükseldiğini belirtti. Buna karşılık, ithalat miktarının yüzde 21,9 arttığı bu dönemde ithalat birim değerlerinin yüzde 6,4 oranında arttığını açıkladı.

Dış Ticaretteki Gelişmelerin Temel Nedenleri

Dr. Eğilmez, dış ticaretteki bu gelişmelerin temel nedenlerinden birinin Türkiye’nin ihraç mallarının genellikle orta ve düşük teknolojili ürünler olmasından kaynaklandığını açıkladı. İthal edilen ürünlerin ise daha yüksek teknoloji içeriğine sahip ve uluslararası markalar tarafından üretilen mallar olduğunu belirtti.

Eğilmez’e göre, Türkiye’nin dış ticaretteki dengesizliklerle başa çıkabilmesi için, daha yüksek katma değerli ürünler üretmesi ve ihraç etmesi gerekiyor.

Related Posts

İstanbul İhracatçı Birliklerinden 5 milyar 180 milyon dolarlık ihracat

İİB Koordinatör Başkanı Erkan Özkan, “20 bini aşkın aktif üyesi ile İstanbul İhracatçı Birlikleri, mayıs ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20,9 artış ile 1 milyar 286 milyon dolar tutarında ihracat yaptı.” ifadesini kullandı.

Trump çılgına döndü: Aptal, kalın kafalı

ABD Başkanı Donald Trump, Amerika Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ı yine hedef aldı. Faizlerin en az 2-3 puan düşürülmesi gerektiğini vurgulayan Trump, eleştirilerine bir yenisini daha ekledi.

Çekya’da iş dünyası güveni zayıfladı, tüketici morali stabil kaldı

Çek Cumhuriyeti’nde iş dünyası güven endeksi, Haziran 2025’te bir önceki aya göre 1,0 puanlık bir düşüşle 100 seviyesine geriledi. Bu gerileme, özellikle ticaret ve seçili hizmetler sektörlerindeki düşüşten kaynaklandı. Ticaret sektöründe güven 98,4 …

BDDK iki şirkete faaliyet izni verdi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), iki şirkete faaliyet izni verdi.

Havalimanı sektöründe faaliyet gösteren dev firmadan iflas başvurusu!

Almanya’da faaliyet gösteren havalimanın gözde şirketi Aviapartner Düsseldorf resmen iflas etti. Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin başkenti olan Düsseldorf Havalimanı’nda kritik bir gelişme yaşandı. Uluslararası havalimanında bulunan yer …

Aile ve Gençlik Fonu Yönetmeliği’nin “fondan aktarım” işlemlerine düzenleme

Aile ve Gençlik Fonu Yönetmeliği’nin “fondan aktarım” işlemlerine düzenleme