Diğer Gezegenlerde ve Ay’da Zıplasak Ne Kadar Yükseliriz? Bazılarında Ne Yaparsanız Yapın Olmuyor!

Dünyadan Diğer Gezegenlere Zıplamak: Yer Çekimi Farkları

Dünya’daki yer çekimi bizi yere bağlıyor fakat diğer gezegenlerde işler bambaşka!

Her gezegenin çekim gücü kütlesine, yoğunluğuna ve büyüklüğüne göre zıplama yüksekliğimiz değişiyor. Gezegenler arası zıplama turuna çıkıyoruz.

Dünya’daki Yükseklik Deneyimimiz

Önce Dünya’yla başlayalım. Dünya’da ortalama olarak 50 cm kadar yükseğe zıplayabiliriz. Yer çekimi ivmesi burada 9,8 m/s² yani kuvvetli bir çekimle yeryüzüne geri çekiliriz.

Fakat bu kuvvet, başka gezegenlerde bizimle aynı etkiyi göstermiyor. Mars’ta, Ay’da ya da Jüpiter’de durum tamamen farklı!

Ay’da Zıplama Serüveni

Ay yüzeyinde zıpladığınızda, Dünya’dakinden altı kat daha yükseğe çıkabilirsiniz. Ay’daki yer çekimi ivmesi yaklaşık 1,62 m/s², bu da 3,6 metreye kadar yükselmenize olanak tanıyor. Apollo astronotlarının Ay’da âdeta dans eder gibi görünmesinin sebebi de bu düşük çekim gücüydü.

Mars’ta Yer Çekimi Macerası

Mars, Dünya’nın yer çekiminin yaklaşık üçte birine sahip. (3,71 m/s²) Bu, 1,5 metreye kadar yükseğe zıplayabileceğiniz anlamına geliyor.

Kızıl Gezegen’de, Dünya’dakinden biraz daha yükseğe çıkabilir ama Ay’daki gibi “uçma” hissine kapılmazsınız. Mars yüzeyindeki ağırlığınız da Dünya’dakinden daha düşük olacağı için orada hareket etmek daha kolay olurdu.

Jüpiter’de Yer Çekimi Testi

Ancak bir de Jüpiter var ki orada zıplamak neredeyse imkânsız! Dev gaz gezegen Jüpiter’in yer çekimi ivmesi 24,79 m/s² ile Dünya’nın iki katından fazla.

Burada zıplamaya çalışsanız bile en fazla 20 santim yükselebilirsiniz. Yani Jüpiter’de ağırlığınızın altında ezilir, yere bağlı kalırsınız.

Diğer Dev Gaz Gezegenler: Satürn, Uranüs ve Neptün

Satürn, Uranüs ve Neptün de Jüpiter gibi dev gaz gezegenler ve güçlü yer çekimlerine sahip. Satürn’de zıplamanız Jüpiter’deki kadar sınırlı olmasa da en fazla 50-60 cm kadar yükselebilirsiniz.

Uranüs ve Neptün’de biraz daha rahat bir zıplayış yaparak yarım metre kadar yükselmek mümkün olabilir.

Başka gezegenlere seyahat etmek mümkün olduğunda zıplamayı geçtik yürüyüş bile yepyeni bir deneyim olacak. Siz ne dersiniz?

Kaynaklar: Cosmos : Uzayın İnfografik Kitabı, Space, Sky at Night Magazine

Related Posts

Bir uzay aracına artarda iki yıldırım çarparsa ne olur? İşte Apollo 12’nin hikayesi!

1969’da Ay’a inen ikinci insanlı görev olan Apollo 12, tarihe kalkış sırasında art arda iki yıldırım çarpması olayına maruz kalmasıyla geçti. Peki ama bu kadar kötü başlayan bir yolculuk, nasıl oldu da kazasız belasız tamamlanabildi?

Otomotivde yeni dönem! Yollara çıkacağı tarih belli oldu

Otomotiv sektöründe devrim yaratacak adım BMW’den geldi. BMV, hidrojen yakıtlı ilk SUV modeli için harekete geçti.

Epic Games’te 17 Temmuz’a kadar ücretsiz olacak iki oyun açıklandı

Epic Games’te 17 Temmuz’a kadar iki oyun ücretsiz olarak sunuluyor.

İnsan beyin hücreli ilk ticari bilgisayar kiralanabiliyor

Dünyanın insan beyin hücreleriyle çalışan ilk ticari hibrit bilgisayarı kiralanmak üzere. Tıpta çığır açması beklenen bu biyolojik makine, İngiltere’de bir laboratuvarda geliştirildi ve daha önce “DishBrain” adıyla tanıtılan Pong oynayan prototipin üzerine inşa edildi.

Xiaomi ucuz ev üretti, 11 bin TL’lik fiyatı ile yoğun talep görüyor

Proje kapsamında toplam 2.658 adet daire yer alıyor. Göz kapaştıcı bir tasarıma sahip olan dairelerin her biri 29 metrekare büyüklüğünde, eşyalı olarak ve aylık 280 dolarlık (yaklaşık 11 bin TL) kirayla çalışanların kullanımına sunuldu. Dairelerde …

Bilim adamlarından büyük başarı: Deniz örümceğinin şifresi çözüldü

Deniz örümcekleri, örümcek ve akreplerle aynı aileden gelen, ancak onlardan oldukça farklı görünen deniz canlıları. Pycnogonum litorale türü üzerinde çalışan Viyana Üniversitesi ile Wisconsin-Madison Üniversitesi araştırmacıları, bu canlıların gen …

vozol center